Svačiny plné vitamínů

V pondělí 25. 4. naši žáci mohli ochutnat čerstvou šťávu z jablek, mrkve a červené řepy – produkt firmy Beskyd Fryčovice, a.s., která nám dodává ovocné a zeleninové balíčky v rámci projektu EU Ovoce a zelenina do škol. Dozvěděli se také o zajímavé a moderní technologii konzervace potravin – paskalizaci. Jedná se o metodu, kdy se potravina (v tomto případě ovocné a zeleninové šťávy) uloží do pružného obalu a vloží do tlakové komory s tlakovací kapalinou, nejčastěji chladnou pitnou vodou. Následně je v komoře zvýšen tlak na 6000 a víc barů, který se udrží několik minut. Za tuto dobu se v potravině zničí nežádoucí mikroby, viry, bakterie a plísně, kdežto barva, chuť a hlavně vitamíny a živiny čerstvého ovoce či zeleniny zůstanou zachovány. MŇAM!